Diamant kleur

De kleur van de diamant

De kleur is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de diamanten. Omdat je zal merken wanneer men over de diamanten spreekt, zal het meestal over de witte of meer beter gezegd over kleurloze diamanten hebben. Het is een van de vitale factoren waardoor de prijs van de diamant bepaald wordt. De duurste diamanten zijn diegene de keurloos zijn. Vele diamanten tonen andere sporen van kleuren zoals geelachtig of bruinachtige tinten. Echter diamanten kunnen in vele kleuren voorkomen.

diamant

Hoe de kleur van de diamant beoordelen?

In witte diamanten zal de kleur verschillende in graden. Deze overgangen zijn niet zo makkelijk te onderscheiden. Het is nog moeilijker  wanneer de diamant al op de ring is gemonteerd. Het is dan bijna onmogelijk om zo nog de kleur van de gradatie te bepalen. Maar bij een losse diamant zal dit geen probleem zijn om de kleur verschillen te bepalen. Omdat diamanten hoge glans en dispersie hebben, is het niet zo evident om op een juiste manier de kleur graad te bepalen.

diamant

Diamant letter indicaties

Bij diamant speelt de geelachtige en bruinachtige kleur een belangrijk rol bij de beoordeling van de stenen.  Tegenwoordig meeste kleurloze diamanten worden in alfabetische volgorde ingedeeld. De meest absolute kleurloze diamant wordt aangeduid met de letter D. Dit wil zeggen dat dit diamant is de fijnste, zeldzaamste en kleurloze diamant dat er bestaat. Vanaf de letter D gaat meer richting minder kleurloze en kwaliteitsvolle diamanten toe. Elke  andere letter wilt zeggen dat de tint van de diamant zal toenemen. Het is heel makkelijk om te onthouden wat de meeste kleurloze diamant beoordeling is. Hoe dicht de letter bij een bepaalde steen ligt bij de letter D, dan zal de kleur meer helderder zijn. Hoe meer inde richting de letter Z dan zal de tint veel donkerder of kleurrijker worden.

diamant

Dit type beoordelingssysteem is opgericht door de Amerikanen. Meestal refereert men naar de afkorting GIA. Deze staat voor Gemological Institute of America. Dit type systeem wordt overal ter wereld toegepaste en gebruikt. Nog een andere opmerking is dat bij de letter E en F bestaat een argument of deze ook bij de graad van D moeten horen of niet. Er is weliswaar een klein tintje van gele kleur in deze soort stenen. Soms gaat men akkoord dat dit type stenen bij de kleurloze diamanten horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *